Historie

4 mei 1987 – In het voorjaar van 1987 werd door Jan Giesbertz, Mat Janssen en Joop Nuyts besloten of er een mogelijkheid was, om naast Filmclub Weert een specifieke Videoclub op te richten. De pers werd benaderd en op maandag 13 april werd een informatie-avond gehouden in Cafe-zaal Het Groenewoud. 

Het eerste bestuur:

  • Voorzitter : Walther de Barse
  • Vice-voorzitter : Willem van Kan
  • Secretaris : Jan Basten
  • Penningmeester : Frans Maes
  • Bestuurslid : Ruud Versfeld

28 nov. 1988 – De eerste clubwedstrijd is een feit.

9 april 1989 – De eerste deelname aan de InterClubOntmoeting te Hoensbroek. Een jaarlijkse wedstrijd van Limburgse videoclubs over een afgesproken thema. Het thema wordt na deze eerste wedstrijd jaarlijks bepaald door de winnaar van het voorgaande jaar.

30 sept./1 okt 1989 – Eerste deelname aan wat nu LimburgseFilmDagen heet; M. Janssen met zijn film ‘Tijd’!

21 okt. 1991 – Meneer Lenders, lid van Filmclub Weert, neemt het initiatief om een wedstrijd te organiseren tussen leden van de Filmclub Weert en het Video Kollektief Weert; de Lenderstrofee is geboren, dit wordt een jaarlijks terugkerende wedstrijd.

18 april 1993 – De eerste overwinning met onze clubfilm: ‘Kassa” op de ICO in Stein.

Medio 1994 – Acht videoclubs uit Zuidoost Brabant en Video Kollektief Weert richten een samenwerkingsverband op onder de naam RegioVideoAmateurs. Dit verband houdt na vier jaar op te bestaan.

13 feb. 1995 – De voorzitter van het eerste uur Walther de Barse geeft de voorzittershamer over aan Bert Jennekens.

10 april 1995 – Ons clubblad ‘het Videootje’ ziet het levenslicht.

1997 – We bereiken het hoogste ledental : 33! Veel leden van onze club schakelen over op digitaal filmen.

31 mei 1997 – Samen met Filmclub Weert tekenen we voor de organisatie van het landelijke 1 minuut filmfestival van de Nova.

27 nov. 1998 – Een aantal leden brengt een bezoek aan de tv-studio in Almere-Haven. Reden: Jan Hendriks is met zijn filmpje ‘Allways’ te gast bij het programma ‘Take 2’ van Ralph Imbar. De uitzending op tv staat gepland voor februari 1999.

Jan Hendriks op bezoek bij Ralph Imbar.
 

nov. 1998 – Deelname van Pieter Kiewied en Hans Teeuwen aan de Nederlandse Organistie Van Amateurfilmers in Noordwijkerhout. Pieter Kiewied wint zilver.

2003 – De zelfgemaakte DVD doet zijn intrede in de club.

2005 – Winst bij de ICO in Heerlen met de film: ‘Fuck You’. Deze film wordt aangeleverd op HDV.

2007 – Opnieuw winst bij de ICO, ditmaal in Sevenum. De winnende film heeft als titel: Zoals het klokje…!

2010 – Op 14 november 2010 gaat de film “Voor geen goud” op de internationale tour. Tijdens het festival om ” ’t Gouden Hamertje” in het Belgische Roosdaal wordt een prijs behaald. Door dit feit kreeg dat festival ook zijn internationale allure.

2014 – Op 12 oktober 2014 werd opnieuw winst behaald tijdens de ICO (wederom in Sevenum) met de film “Niet geschoten, …altijd mis”.

2015 – Voor het eerst in de clubgeschiedenis halen we de winst in het door ons zelf georganiseerde ICO gebeuren. De winnende film heet “Een koekje van eigen deeg”.