1-minuut Filmfestival 2018


In 2018 zal het 1-minuut festival plaats vinden in Gouda op zaterdag 21 april.

Volgt t.z.t. de aanvullende informatie.


Prijswinnaars NOVA 1-minuut Filmfestival 2017by Patricia Peters * 22 mei 2017

Op zaterdag 20 mei 2017 vond het nationale 1-Minuut Film Festival voor amatuurfilmers plaats in de ECI Cultuurfabriek in Roermond. Het festival werd dit jaar georganiseerd door de Nationale en Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (NOVA en LOVA). Er werden in totaal 48 films ingezonden van makers uit heel Nederland.

1-minuut Filmfestival 2017


Leden van de NOVA en CineLOVA hebben dit jaar gratis toegangHet NOVA 1-minuut filmfestival zal dit jaar worden gehouden op zaterdag 20 mei in de ECI Cultuurfabriek te Roermond. Vanaf 1 maart is het mogelijk om films aan te melden voor dit leuke festival. iedereen mag meedoen met een film van maximaal 60 seconden. Een jury zal de beste films selecteren. Zij komen twee aan twee uit in een competitie voor de prijzen. De beste 4 films worden met een prijs beloond. De jury zal ook nog twee films selecteren voor de One Minute Movie Cup, die tijdens het Unicafestival in Dordmund zal worden gehouden. Een film inschrijven kost € 7,50, waarmee je een gratis toegangskaart krijgt. Inzenden is mogelijk tot 1 mei. Het is niet nodig om dit jaar toegangskaarten of lunches te bestellen via de website. In de Cultuurfabriek is voldoende eten en drinken te koop. Kom naar Roermond en laat je verassen door een grote variatie aan 1-minuutfilms.

1-minuut Filmfestival 2016


José Bibian prolongeert zijn titel

Op zaterdag 13 april vond in De Cantharel te Ugchelen het NOVA 1-minuut Filmfestival plaats. Het festival werd georganiseerd door de filmclub VAAC, de Vereniging van Apeldoornse Amateur Cineasten, die dit jaar 75 jaar bestaat. De leden hebben een perfect georganiseerd festival gerealiseerd in het prachtige congrescentrum van Van der Valk.


De wethouder Kunst & Cultuur van de gemeente Apeldoorn, Detlev Cziesso, hield een openingstoespraak en benadrukte dat amateur vooral liefhebber betekend. Voorzitter Kees Tervoort bedankte erevoorzitters, met name Piet van Eerden, voor zijn niet aflatende betrokkenheid en deskundigheid.


Daarna kon het beginnen. 47 Films werden vertoond, waar de jury, bestaande uit René Roeken, Henk Koster en Emile de Gruijter, de beste 16 van selecteerden.


Na een uitstekende lunch kwam het publiek in actie. Door loting werd bepaald welke films tegen elkaar uitkwamen. Het publiek stemde na vertoning van elk tweetal welke film mocht blijven en welke afviel.


Voor José Bibian was de spanning er na de derde ronde al vanaf, want hij tekende voor de beide overgebleven finalefilms. ”Killing boys”, waar ook Joop Geurts aan meewerkte, won uiteindelijk. De film gaat over het actuele thema van jongeren, die zichzelf opblazen met bomgordels. De film “Peanuts”, waar ook Neathan van der Gronden aan meedeed, gaat over een jongetje, dat niet van pinda´s houdt.


José Bibian en zijn filmploeg werden overladen met prijzen. Er was ook een aparte publieksprijs, die natuurlijk naar de winnaar gaat, want die was immers door datzelfde publiek bepaald. Verder kregen zij enkele gesponsorde prijzen, zoals een overnachting in De Cantharel en een fraaie boormachine.


De derde prijzen werken uitgereikt aan “A brief encounter” van Liza van der Smissen en “Free at last”van Joop Keus. De jury koos twee films voor de One Minute Movie Cup in Suceava, Roemenië. Dit waren “Killing boys”en “Free at last”. “Free at last” had de voorkeur van de jury vanwege de visuele vertelling en het uitbeelden van een internationaal thema. “Free at last” is een animatiefilm, die gaat over een vrij land, waar men toch met veel oorlog en geweld wordt geconfronteerd.


Copyright – overname Nova tekst

1-minuut Filmfestival 2015


"Haat" wint One Minute Movie Cup in St. Petersburg

Tijdens het NOVA 1-minuutfestival ging José Bibian al voor goud, door maar liefst zes 1-minuutfilms in te zenden.

De winnaar, "Haat", werd uitgezonden naar het Unicafestival. De andere inzending was "Ultiem kapsel" van dezelfde maker. "Ultiem kapsel" werd geselecteerd bij de beste 16, maar het noodlot sloeg meteen toe. De film werd tijdens de loting tegenover de latere winnaar van de tweede prijs gezet en verloor.

José had echter met "Haat" een tweede kans om zijn reputatie te verdedigen en won de finale van Renault 4 Ever uit Frankrijk.

De AVO (Audiovisuele Videoamateurs Oost) zal de organisatie in 2015 op zich nemen. Dit populaire festival wordt op zaterdag 9 mei 2015 gehouden in het Parkgebouw in Rijssen. Aanmelden kan nog tot 19 april 2015.

1-minuut Filmfestival 2014

In 2014 wordt het NOVA 1-minuut Filmfestival gehouden in Zeeland en georganiseerd door: Zeeva

Het evenement zal beginnen op: 10 mei 2014 om 10:00 uur en eindigen op 10 mei 2014 om 17:00 uur. Het evenement vindt plaats in "De Halle" Rooseveldtlaan 1a in Axel.

"Maak een film die in geen geval langer mag zijn als 60 seconden, inclusief het geluid, de titel en de aftiteling". Zo luidt de opdracht om deel te kunnen nemen aan dit populaire festival. Zowel NOVA-leden als niet-leden kunnen deelnemen aan de wedstrijd. Het aantal inschrijvingen per deelnemer is onbeperkt.

1 minuut filmfestival Axel Zeeland.